sobota, 4 sierpnia 2012

Przepis na Szarlotkę

Podczas dzisiejszego "I-go Biegu z Łapką", który odbył się pomiędzy godziną 9.00 a 12.00 przy KS Gwiazda, poczęstowałam przybyłych miłośników biegania i zwierząt szarlotką.
Pomysł na jej przygotowanie urodził się wczoraj wieczorem, podczas przygotowań do tej wspaniałej imprezy.

Obiecałam niektórym osobom, że jeszcze dziś przepis zamieszczę na mojej stronie. W związku z tym, że chciałabym przygotować bardziej rozbudowaną informację na temat Biegu i nie zdążę tego zrobić dziś, przepis zamieszczam na blogu, a w ciągu najbliższych dni informacje i zdjęcia znajdą się na stronie www.atelier-masazu.pl.

Oto przepis:

Szarlotka (bez jajek i produktów mlecznych)
przepis wg "pięciu przemian", dla wzmocnienia duszy i ciała


Składniki:
mąka z korzenia maranty lub ziemniaczana Z,
mąka przenna razowa D,
kakao O,
olej Z,
słodkie jabłka Z,
cukier trzcinowy Z,
anyżek M,
mus orzechowy lub zmielone orzechy laskowe Z,
rodzynki Z,
sok jabłkowy Z,
cynamon

Przygotowanie:
Z - łyżkę mąki z maranty lub ziemniaczanej rozprowadzić w zimnej wodzie
Ciasto:
D - filiżankę mąki pszennej razowej,
O - szczyptę kakao,
Z - mąkę z maranty lub ziemniaczaną
    1/3 filiżanki schłodzonego oleju,
    trochę cukru trzcinowego
M - szczyptę zmielonego anyżku
W - i 1/3 filiżanki zimnej wody
    zagnieść na elastyczne ciasto,
    włożyć do lodówki na mniej więcej 15 minut;
    rozwałkować i włożyć na posmarowaną tłuszczem tortownicę (blaszkę);
    piec 15 minut w temperaturze 205 st.C
Jabłka:
Z - zetrzeć 3-4 słodkie jabłka;
    dodać 2 łyżki musu orzechowego lub zmielonych orzechów laskowych,
    1/2 filiżanki rodzynek i wymieszać
    umieścić na wyjętym z piekarnika cieście,
    obrać 3-4 słodkie jabłka, pokroić w plastry
    i przybrać brzeg ciasta (ja poukładałam plastry na całej powierzchni ciasta);
    wstawić do piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 250 st.C
Polewa:
Z - filiżankę soku jabłkowego
    wymieszać z łyżką mąki z korzenia maranty lub ziemniaczanej rozprowadzonej uprzednio w
    zimnej wodzie (aby się kluski nie zrobiły, jak w kisielu) ,
    dodać trochę cynamonu, zagotować (uwaga będzie gęstniało, nie doprowadzać do gwałtownego
    wrzenia) i polać gotowe ciasto (zastygnie jak kisiel).

Działanie:
* lekko chłodzące i odżywcze
* wzmacnia soki

P.S. Niekiedy używam masła orzechowego jako musu orzechowego, a niekiedy przygotowuję zmielone orzechy, migdały wraz z syropem klonowym (lub miodem) i masłem klarowanym - w zależności co mam w domu :) Mąkę pszenną czasem mieszam z żytnią.



Trzymam kciuki! :)
Dla zainteresowanych specyfiką przepisu, polecam poczytać o gotowaniu wg "5 przemian", w którym wszystko ma swoje głębsze znaczenie i sens, nawet kolejność łączenia składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz